Tanácsadás - A fürdőszobai tükör megvilágítása



Kedves szakértő!
A fürdőszobámban régi burás lámpa található csak, ami nem ad elég fényt, így a sminkelést máshol kell végeznem. Milyen égőt ajánlana, hogy több fény legyen vagy esetleg egyéb megoldást, cserét?



Kedves Érdeklődő!

A fürdőszoba és azon belül a tükör környékének ideális megvilágításánál az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

A tükörvilágítás elhelyezése akkor tökéletes, ha minden oldalról körülveszi az arcot a fény, minimális árnyékot vetve az áll alatt, a szem, arc, és a homlok körül. A sminkelésnél, borotválkozásnál, fésülködésnél az arcnak minden részét jól kell látnunk, fontos, hogy észrevegyük bőrhibáinkat.

Kerüljük a mennyezetre szerelt lámpatestet, mint egyedüli világítási megoldást, ez csak a fejünk tetejét világítja meg, és ugye nem arra vagyunk kíváncsiak. Az általános világítást kombináljuk tükör-, és hangulatvilágítással.

Ideális, a tükör két oldalán elhelyezni a lámpatesteket, minél hosszabban, így jobban megvilágítja arcunkat. Szereljük a falra-, szekrényre-, tükörre, vagy a tükör felület alá, rejtett fényként. Javasolt elhelyezési méretek: magasság 160-170 cm, egymástól való távolság 70-80 cm.



Ha nincs lehetőség oldalt rögzíteni, pl. faltól-falig tükör esetén, és nem lehet a tükörre sem felszerelni, akkor lógassuk be a mennyezetről két oldalt a tükör elé. 



 Végső megoldásként a tükör fölött helyezzük el a lámpát. Itt is minél hosszabban, akár több lámpatestet egymás mellé, vagy hosszú fénycsöves megoldást javaslok. 
Ha szeretnénk rásegíteni, hogy könnyebb legyen a borotválkozás, szemfestés, kiegészítésként használjunk sminktükröt. Könnyen felszerelhető és a világítással, nagyító tükörrel ellátott típus a legkényelmesebb megoldást adja, mindent tökéletesen látunk benne.
Amennyiben van lehetőségünk, használjuk ki a természetes fény adta adottságokat, ez a legideálisabb világítási megoldás.

A méret és az anyag is lényeges. Apró burás lámpatestekből helyezzünk el többet egymás mellé, egymás alá, hogy minél hosszabban és nagyobb felületen adjon szórt fényt.
A lámpa burája legyen matt, vagy opál fehér színű, így nem kápráztat és egyenletesen oszlik el a fény. Praktikusak az állítható lámpák, a fényük irányítható, így direkt és diffúz (szórt) fényt bocsátanak ki. Ha a búra átlátszatlan pl. festett üveg, fém, gipsz, akkor lehet, hogy nem fogja elég fény érni az arcunkat.
Lámpavásárlásnál győződjünk meg arról is, hogy a lámpabúra nem változtatja meg a fény színét, arcunk színét sápadtabbá, sötétebbé téve, becsapva így a valóságot.
Ám alig számít, hogy milyen méretű a lámpatest, ha a fényforrás teljesítménye nem elég és túl sötét marad. Az ideális megvilágításhoz 120-150 watt a legjobb tükörvilágítás, de tapasztaljuk ki, hogy nekünk melyik a legjobb megoldás.

Minimum két megvilágítási zónával számoljunk külön áramkörön – egyet a tükör feletti, illetve a tükör körüli, egy másikat az általános és hangulatvilágítás részére alakítsunk ki. A tükörvilágítás helyi kapcsolóval működjön, hogy az általános világítástól függetlenül is használhassuk.

A fényforrás lehet izzólámpa, halogén, jó minőségű kompakt fénycső vagy háromsávos fénycső, a lámpatest kialakításától függően. A LED fényforrások hosszú élettartamuk (akár 30.000 óra) és alacsony fogyasztásuk révén méltán népszerűek a fogyasztók körében.

Nagyobb a tisztaságérzetünk, ha hidegebb színű a fény, a hőérzetünk viszont ehhez képest fordított arányban változik. De ugye nem szeretünk fázni szépítkezés, mosakodás közben? Tehát olyan lámpatesteket vásároljunk, amelyek a felsorolt jó színvisszaadású és meleg fényű (2700-3000K) fényforrásokkal működnek. Az ennél melegebb, sárgás fénynél egészen másképp néz ki a smink, mint természetes fényben. Vigyázzunk, ne okozzunk másoknak meglepetést az utcán!

Egy kis érdekesség:

Mi emberek, ahogy korban előre haladunk a szemünk is elöregszik.
55 éves korunkra kétszer olyan intenzitással kell megvilágítani környezetünket, kétszer annyi fény kell a jó látáshoz, mint 20 éves korunkban.

 Még több ötletet és inspirációt a www.studiotrend.blogspot.hu és a www.studiotrend.hu oldalakon találsz, vagy személyesen, helyszíni tanácsadás alkalmával tudjuk átbeszélni az elképzeléseket, ideális megoldásokat.

Ezen az útvonalon elindulva sok sikert kívánok a megvalósításhoz.



http://www.almaimotthona.hu/kedves-szakerto--a-furdoszobamban-regi-buras-lampa-tal_ulogout-1.html


Megjegyzések

  1. Az ötödik és a hatodik képen levö csilláros fürdök nagyon szokatlanok a szemnek, de szépek! Nyilván tágas tér kell hozzá, egy lakótelepi fürdöbe nemigen mutatna jól :-) Réka

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése