Tanácsadás - Elektromos vezetékek elrejtése


Kedves Éva,
Az édesanyámnál szeretnénk kicserélni az egyik szobában lévő alumínium vezetéket, mert valami gond lehet vele, kb 3 hetente kell izzót cserélni abban a szobában. A kérdésem az lenne, hogy anélkül, hogy szétvernénk a falat és új kábelt húznánk be, milyen megoldás létezik, hogy a vezetéket (álcázzuk valahogyan) elrejtsük, ugyanakkor ne legyen ormótlan, hangulatromboló az egész?
Köszönöm

Kedves Érdeklődő!

Az elektromos vezetékek elrejtésére többféle megoldást javaslok, attól függően, hogy
-          a vezetéket hol kell elvezetni, falon vagy a mennyezeten, esetleg mindkét felületen
-          miből épült az épület, tégla vagy panel
-          milyen a lakás, szoba hangulata, stílusa
 
  

            A műanyag, vagy fém kábeltakarók lehetővé teszik az esztétikus kábel elrendezést, előnyük a praktikusság, ám ha nem felel meg elképzeléseinknek, esztétikai érzékünknek ez a variáció, kovácsoljunk előnyt a hátrányból: hangsúlyozzuk ki!

1.
A polisztirol kábeltakaró díszléc a sarkokban vagy a falfelületen végighúzódó vezetékek eltakarására praktikus megoldás. A vezeték rögzítését követően ragasztással fixáljuk a polisztirol profilt a felületre. Ezt követően csiszoljuk össze az illesztéseknél, majd 2-3 rétegben fessük le.
 A fal színével megegyező színre festve belesimul a környezetbe és mégis elegáns megoldás, vagy hangsúlyozhatjuk erőteljesebb eltérő színű festéssel, így karakteresebb lesz a környezet.
A profil formáját tekintve választható íves, szögletes, lépcsős keresztmetszetű, szélesebb, keskenyebb típus.
Kiegészíthető hangulatvilágítással – flexibilis LED sort rejthetünk a profil alá, vagy a mennyezeten rejtett spotvilágítással.
 2.
Egy másik megoldás a vezetékek eltakarására a gipszkarton használata falon és mennyezeten egyaránt. Ha ez az egész felületen történik, érezhetően csökkentheti a belmagasságot és a helyiség szélességét, de kialakítható csak részben: sávokban, lépcsőzetesen, szigetszerűen, vízszintesen, függőlegesen is.A falon padlótól a mennyezetig húzódó szélesebb (20 cm) takarásra ragaszthatunk tükröt, savmart üveglapot, tapéta csíkot, amely a mennyezetre is felfut. Illetve festhetjük és kiegészítve a mennyezet és a fal találkozásánál (holker) végigfutó polisztirol, vagy gipsz stukkóval elegáns pillért kapunk.
 Költségtakarékos és gyors megoldás a polcok, szekrények mögé rejteni, vagy a tapéta, illetve a padlószegély alá bujtatni és ott felrögzíteni a falra a vezetékeket, de korántsem olyan esztétikus megoldás, mint a fent felsorolt variációk.

Sok sikert kívánok a kialakításhoz. 
http://www.almaimotthona.hu/kedves-eva-----az-edesanyamnal-szeretnenk-kicserelni-az-e_ulogout-1.html

fotók:formavivendi, anro, palbutor, ablakbazar

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések